Leva på råa grönsaker och teff?

Stig Bergmark är professor Emeritus och har skrivit boken Välj Hälsa om hur vi kan äta för att minska inflammation i kroppen, återskapa en hälsosam tarmflora och därmed risken att få olika sjukdomar, matsmältningsproblem och allergier. I ärlighetens namn marknadsför han väl också sin egen synbiotika, men det känns ok i sammanhanget.
Jag lutar åt att Bergmark har rätt i sin analys, men hur många av oss kommer att börja leva på råa grönsaker, sädesslaget teff, gröna bananer och avokado? Det är lätt att känna sig lurad för den som trott sig äta nyttigt, men sällan väljer rå mat. Dessutom undrar jag hur bra storskadlig odling av avokado egentligen är för miljön...
Kan du dricka en hälsodrink med gurkmeja, ceylonkanel och chili varje dag? Jag är tveksam, men om alternativet är en massa mediciner är väl valet lätt.
Exempel på vanliga livsmedel som Bergmark vill att vi helt och hållet undviker är mjölkprodukter, mjölmat, upphettad mat (potatis bör till exempel ätas kall), kött från massuppfödda djur och till och med raps- och olivolja. Solrosolja anses särskilt skadlig p.g.a. sitt höga innehåll av omega-6.
Bergmark sjunger avokadons och den gröna bananens lov och råder oss att hålla oss till kokosolja som matfett. Kött och fisk ska tillagas i låga temperaturer och ätas med måtta. Många olika sorters råa grönsaker är viktigt för att hålla tarmfloran intakt, enligt professorn.
En så radikal kostomläggning som Bergmark föreslår kommer jag inte att genomföra, men jag tar till mig följande:
- Mjölkprodukter kan jag kraftigt minska ner på, men ost i form av t.ex. fetaost och riven ost i mat tänker jag äta.
- Mitt kära knäckebröd slutar jag inte med, trots att det verkar innehålla akrylamid efter att ha bakats i hög temperatur.
- Att upptäcka nya grönsaker som kan ätas råa är en idé som jag ska prova.
- Oliv- och rapsoljan blir kvar, men solrosoljan åker ut!
- Kött har aldrig varit viktigt för mig, så jag ska prova fler recept på grönsaksgrytor med bönor och kryddor.
- Matsallad äter jag gärna och jag ska komponera nya varianter med mathavre, bönor, någon avokado och grönsaker.
- Bönpasta tycker jag är ett bra alternativ utan vetemjöl. Quinoa däremot känns överdrivet dyrt och växer långt bort.
Kommentarer
Skicka en kommentar