Boken Mitt barn äter allt

Daun och Ekstedt har skrivit denna färgglada, uppmuntrande och nydanande bok om mat till barn. Vi får bland annat höra om en nyårsmiddag där barnen serveras korv och glass, medan föräldrarna äter oxfilé. Den som ansvarade för barnmaten blev förstås ledsen när hen fick kritik. Vi behöver inte förutsätta att barn bara ska tycka om "snälla" smaker, är ett av budskapen i boken.
En kock som arbetar på förskola intervjuas och jag blir helt rörd och tårögd. Han köper ofta in ingredienser med kort datum för att hålla budget och lagar de mest fantastiska rätter till barnen. På morgonen får de nybakat surdegsbröd med många sorters pålägg och myslin är förstås hemgjord. Ingredienserna till surdegsbrödet är billiga och himmelskt gott blir det säkert. Kocken gör egen korv till barnen, som äter med god aptit. Pulled pork lagar han också gärna, då det inte är svårt att tugga för de yngre. Ibland kommer kocken in på fritiden för att ta ut något ur ugnen till nästa dag.
Naturligtvis får kocken också ta emot en del kritik. Vissa tycks mena att han gör för mycket, att deras mat kanske inte längre duger. Det gäller att fortsätta på den väg man valt. Tänk att laga mat med sådan kärlek, det är verkligen ett kall! Barnen är nöjda och glada, om än inte med alla rätter.
Hur kommer jag då själv att använda recepten i boken? Framför allt kommer jag att låta dottern prova all vår mat och inte förutsätta att hon inte tycker om t.ex. heta grytor. Jag har insett att dottern älskar små svarta bönor och kidneybönor. Vissa recept har jag skrivit ner. Boken är nu tillbaka på biblioteket, men det kan hända att jag köper den på bokrean och lagar till oss alla här hemma.
Kommentarer
Skicka en kommentar