Tim Spectors Matmyten fördjupar och reder ut
Det finns ingen diet som passar alla, konstaterar Spector. Vad vi däremot börjar förstå är hur mikrober påverkar oss och samverkar med våra gener. Personer som har lätt för att gå upp i vikt har ofta en störd tarmflora. De gener som avgör nedbrytningen av kolhydrater i kroppen kan ha stor betydelse för en persons tendens att gå upp i vikt.
Överviktsproblemen i världen idag tycks till stor del bero på att modern, processad mat och dryck förstör den naturligt breda bakterieflora som behövs i tarmen för att vi ska må bra. Antibiotika är förödande för tarmfloran och bör om möjligt undvikas. Många barn växer också upp i alltför renstädade miljöer utan natur och husdjur, vilket gör dem mer benägna att utveckla allergier.
Spectors råd är att äta varierat, för att säkerställa att många olika mikrober finns i vårt tarmsystem. Han är bland annat positiv till ost av opastöriserad mjölk, många olika sorters grönsaker och frukter (dock ej juice), måttlig köttkonsumtion och osötad youghurt. Även lite alkohol kan vara bra och kaffe och choklad är kanske inte så dåligt ändå.
Men som sagt, har man en särskild genuppsättning som försvårar nedbrytning av kolhydrater kan LCHF fungera utmärkt.
Att ensidigt försöka hitta den perfekta dieten är dömt att misslyckas, istället bör vi sträva efter att vara snälla mot vår tarmflora och äta av många olika livsmedel, enligt Spector. Själv ska jag helt skippa sötad kvarg som mellanmål och gå över till grekisk yoghurt.
Kommentarer
Skicka en kommentar