Det här med vad man ska äta
Precis som sophantering kan matfrågan ge upphov till en hel del dåligt samvete.
Enligt vissa bör vi inte äta kött över huvud taget, men det är svårt att få i sig allt man behöver då, som proteiner, järn och vitamin B12.
Och vad ska man äta istället? Quorn är skumt, soja odlas icke hållbart och innehåller fytoöstrogener. Bönor är bra, men järn från kött är lättare för kroppen att ta upp. Färdiga vegetariska "biffar" är varken naturliga eller näringsrika. Det blir kött för mig, trots att jag inte skulle klara av att nacka en höna om det inte gällde livet.
Ska man använda mjölk? Jag försöker dra ner på det, men havredryck innehåller maltsocker, sojadryck är jag tveksam till och mandeldryck smakar marsipan och är inte så naturlig. Kokosdryck är dyrt och kokosmjölk passar inte till all matlagning.
Ska man äta vete? Jag tror det kan stämma att det inte är nyttigt. Just nu utesluter jag bröd och pasta och huden har blivit bättre av det. Bara naturell yoghurt till frukost och ingen mysli funkar för mig just nu. Bröd gjorde mig bara hungrig.
Ägg är en annan historia. Barnen måste ju få pannkakor! Ibland vill jag baka och kokt ägg är mycket näringsrikt. Matpaj tycker jag är ganska kul att göra (men svårt utan vete).
Nötter påstås odlas oetiskt med barnarbete i Turkiet. Synd, för jag älskar nötter.
Fisk kan man kanske inte heller äta, den är ju utrotningshotad och innehåller miljögifter.
Odling av ris ger utsläpp av metan och varför ska vi äta importerat ris i Norden när vi har andra grödor? Ris har dessutom högt GI. Kan man äta potatis? Inte enligt vissa.
Juice höjer blodsockret snabbt och är en onödig produkt enligt mig, inte alls så nyttig som det påstås. Ät hellre frukten som den är.
Så vad blir det för mat? Kyckling och fisk trots alla etiska problem, med vispgrädde i såsen. Köttfärs ibland. Lite ris och couscous, ibland pasta. Morötter, broccoli och ärtor. Gärna svamp! Jag gillar grytor med vin i såsen, men grytbitar är förstås en synd att äta.
Grönsaker äter jag för lite och det försöker jag kompensera med spirulina-alger. Men bakade grönsaker i ugn med matolja och salt är en hit! Även barnen tycker om det.
De nya veganska näringsdryckerna i pulverform är kanske inte så dumma ändå. Jag kör Homie till mellanmål, det är faktiskt gott.
Kommentarer
Skicka en kommentar